Zajčki
Dobrodošli v skupini Zajčki, kjer  14 radovednih otrok preživlja čudovite dneve, polne  dogodivščin.  Skupaj se bomo podali na raziskovanje okolice in gozda. Starši pridružite se nam pri igri.

 
30.11.2017

Naša eko smreka

eko smreka- nagrajenci

Naša eko smreka je bila organizatorju natečaja tako všeč, da so se odločili , da nas nagradijo. Po 10.12.2017 bo na ogled   v Hofer trgovini na Lavrici. Nas pa čaka še njihov paket dobrot.  Hvala Medex in Hofer.

17.11.2017

BODI EKO- OHRANI SMREKO IN ČEBELO

TUDI OTROCI IZ SKUPINE ZAJČKI SO SE Z VZGOJITELJICAMI ODZVALI NA NATEČAJ IN IZDELALI SVOJO SMREKO.

OB TRADICIONALNEM SLOVENSKEM ZAJTRKU PA SMO SE POGOVARJALI O ČEBELAH, ČEBELARJIH IN O PRIDOBIVANJU MEDU. SPOZNALI SMO TUDI DELO KMETA, IN ŽIVALI NA KMETIJI. Z VESELJEM SMO POJEDLI ZAJTRK; MED IN MASLO NA KRUHU, POPILI SKODELICO MLEKA IN ZAGRIZLI V SLADKA JABOLKA.

 

NAGRADNI NATEČAJ
Vse slovenske vrtce, prve triade osnovnih šol in vzgojno-varstvene zavode tudi letos vabimo k okraševanju EKO SMREKE!   

Organizatorja Medex in Hofer želita z natečajem spodbujati razmišljanje otrok o tem, kakšen je zdrav, lep in čist gozd, ki ponuja ustrezen prostor vsem prebivalcem, pri tem pa ne pozabljata na pomen čebel, brez katerih svet ne bi bil to, kar je. Zavedati se moramo, da le zdrav gozd in ugodne razmere za bivanje ter delo čebel lahko pripomorejo k ohranjanju naravnega ekosistema, za katerega si mora prizadevati vsak posameznik in vsi skupaj.
Namen natečaja je otroke na njim zanimiv način osveščati o pomenu ohranjanja narave. S sodelovanjem na natečaju to storijo z okraševanjem vnaprej izdelane šablone božične smreke iz lepenke. Letošnja osrednja tema okraševanja so slovenske pravljice, pripovedke, pesmi, bajke in basni na temo čebel in gozdnih živali. 
Ponovno tudi v tem letu vabimo k oddaji predloga za trajnostno naravnani projekt, usmerjen v odgovornost do okolja, gozda ali čebel, s katerim želimo spodbujati trajnostno ravnanje v vašem lokalnem okolju.

ZAKAJ JE EKO SMREKA »EKO«?

Eko smreka je izdelana iz lepenke in je alternativa pravim smrekam iz gozdov, ki za obnovo rabijo desetletja, in plastičnim božičnim smrekam, ki onesnažujejo okolje, saj potrebujejo zelo dolgo časa, da se razgradijo.

Smreka iz lepenke je razgradljiva, predvsem pa veliko bolj varčna, saj je sestavljena iz odpadnega papirja. Lepenka, iz katere je naša eko smreka, je izdelana iz valovitega kartona iz kar 95% recikliranega materiala.

POMEN OHRANITVE KRANJSKE SIVKE

Kranjska čebela, znana tudi pod imenom kranjska sivka (znanstveno ime Apis mellifera carnica), je avtohtona čebelja rasa, ki se je razvila na območju Slovenije. Ker je zelo miroljubna in pridela veliko medu, je pri čebelarjih že od nekdaj zelo priljubljena. Okoli nje se je razvila bogata slovenska čebelarska tradicija.

Zaradi videza jo nekateri imenujejo kar kranjska sivka, saj je med evropskimi rasami najsvetlejša in ima sive dlačice na obročkih zadka. Že od nekdaj je znana kot najbolj krotka in marljiva od vseh čebeljih ras. Je edina čebela v Sloveniji, ki se načrtno goji za pridobivanje medu in drugih čebeljih pridelkov. Lahko jo opišemo kot varčno čebelo, saj prezimuje v majhnih družinah in porabi zelo malo hrane, spomladi pa se družine ob zadostnem donosu hrane zelo hitro razmnožujejo. Jeseni se moč družin ponovno zmanjša, predvsem zaradi zmanjševanja količine naravne hrane. V primerjavi z drugimi rasami kranjske čebele izletavajo bolj zgodaj in z oddaljenih paš nosijo več medičine.

Za čebele v Sloveniji, kjer je kar 60 % površine prekrite z gozdovi, je najpomembnejša gozdna paša, ki je obenem glavni vir njihove hrane. Eden od virov hrane je prav smreka. Zato si moramo prizadevati, da gozdove ohranjamo čim bolj bogate. Če kranjska sivka izumre, bo izumrlo tudi slovensko čebelarstvo in pridobivanje medu. 

08.09.2017

ZAJČKI V VRTCU

V ZAČETKU SO OTROKE UVAJALI STARŠI.

      

KMALU PA SO OTROCI OSTALI Z MILENO IN ALEKSANDRO IN SE ZABAVALI OB RAZLIČNIH DEJAVNOSTIH.

     

PRI KOSILU IN MALICI SO VSE POJEDLI IN ODŠLI NA POČITEK NA LEŽALNIKE.

             

KMALU NAM IGRALNICA NI BILA DOVOLJ, ZATO SMO SE ODPRAVILI NA DVORIŠČE.