Srnice
V skupini je 23 otrok. So radovedni, igrivi, ustvarjalni. Vsak dan malce večji, malce bolj samozavestni. Imamo veliko načrtov, a najpomembneje je, da ustvarimo prijetno vzdušje sodelovanja in medsebojnega razumevanja. Verjamemo, da bo v takšnem okolju vsak otrok lahko zažarel v vseh svojih barvah.
06.06.2017

MAJ IN JUNIJ, MESECA NASTOPOV IN SODELOVANJA

Pomladna meseca sta bila zelo pestra. V sklopu našega projekta smo potovali po Aziji in spoznali njene znamenitosti. Pripravljali smo se na zaključni nastop in ga uspešno izvedli. Staršem in starim staršem smo v obliki pesmic, plesa in govorjene igre pokazali, kaj vemo o sedmih celinah. Dokazali smo, da tudi spoznavanje tujega jezika ni nikakršen bav-bav. Ker pa smo pravi profesionalci, smo se kot umetniki predstavili še otrokom celotnega Bisernika. V naše vrtčevsko življenje smo vključili tudi očeta nogometaša. ki nas je navdušil na tovrstno igro. Najprej smo se ogreli, potem raztegnili, se soočili s poligonom, igrali pravo igro in izvajali proste strele.
Ker vrtec letos praznuje okrogli obletnici, smo svojo pozornost namenili tudi temu dogodku. Mi, kot starejši in bolj izkušeni, smo se povezali z mlajšimi otroki, otroki skupine Kužki, iz sosednje enote. Gostovali smo pri njih  in se tam igrali bibarije. Naslednje srečanje smo izvedli v naši igralnici, kjer smo skupaj peli, rajali in gradili. Za zaključek pa smo malčke spremljali na sprehodu. Varno smo hodili poleg njih in skrbeli za njihovo varnost. Bili smo odlični motivatorji, da so prišli do cilja, travnika. Za nami je veliko priprav za končno prireditev ob praznovanju vrtca. V telovadnici smo vadili in vadili, da se bomo lahko, v epilogu, uspešno predstavili občinstvu Škofljice in Lavrice.

 

25.04.2017

RAZISKOVANJE ZANIMIVE IN RAZNOLIKE AMERIKE

Spoznali smo novi celini, Severno in Južno Ameriko. Otroci so sodelovali s predstavitvijo domačih nalog. Tako so si urili govorne sposobnosti in sposobnosti nastopanja pred javnostjo. Prinašali so predmete, slike,… in ob njih povedali informacije, ki so jih našli skupaj s starši. Najbolj so jih prevzeli Indijanci. V Gozdnem čuku so se vživeli v njihovo vlogo. Gradili so šotore, si izdelali perjanico in lovilce sanj. Doma so si, s pomočjo staršev, izbrali indijansko ime. V vrtcu pa smo se, iz Srnic, preimenovali v Pogumne leve.  Pleme  je vsakodnevno zasedalo. Poglavar je imel pri tem glavo besedo. Na dan Sladke lune (počastili smo javorjevo drevo) smo spekli ameriške palačinke in jih osladkali z javorjevim sirupom. Za zaključek nas je obiskal očka, ki je po poklicu zdravnik. Pokazal, demonstriral in vključeval je otroke pri imobilizaciji zlomljenega uda, masaži srca ter nam povedal, na kakšen način komarji prenašajo malarijo. Tako smo spoznali že peto celino sveta. Potovanje po zemljevidu se nadaljuje.

07.03.2017

Januar in februar pri Srnah

Skupaj s prijatelji sosednje skupine, smo spoznavali najmanjšo celino sveta, Avstralijo. Otroci so prinesli predmete, ki ponazarjajo značilnost te celine, in jih pred skupino predstavili. Vrhunec tematike je bil obisk gospoda Aljaža, ki nas je obiskal skupaj s svojimi dižiriduji. Povedal nam je, kako se avtohton instrument Avstralije izdela in kako se nanj igra. Da je nanj težko igrati, so otroci izkusili sami. Potrebna je posebna tehnika in telesna kondicija. Udeležili smo se še posebnega nastopa, na katerem nam je, prijatelj sosednje skupine, povedel in pokazal znamenitosti države Belorusije.
Svojo ustvarjalnost smo izrazili z lepljenjem in topljenjem voščenk, s katerimi smo izdelali darilo za svoje družinske člane. Prav tako pa smo prostore vrtca okrasili za pustno praznovanje,  katerega so se udeležile pustne šeme. Veliko pustnih šem je ostalo doma, ker jih je pobožala roka bolezni.

P1080306 P1080383 P1080397 P1080330 P1080365

31.01.2017

Močeradek gre čez cesto

V Šentjakobskem gledališču smo si ogledali ugledališčeno poezijo Srečka Kosovela o močeradku. To je bila čisto drugačna predstava, kot smo jih bili vajeni do sedaj. Ni bilo lutk, je bila  animacija. Animacija prostora (nismo sedeli, ampak ležali na mehkih blazinah, v kupoli), zvokov (čudoviti glasovi, ki so se prepletali v glasbo), materialov (risali smo s prstom po pesku), svetlobe (igra senc), besed (v obliki rim) in gledalcev (bili smo akterji predstave). Doživeli smo drugačnost. Ali nam je bila všeč ali ne; to je vprašanje za vsakega posameznika.

P1080273 P1080276 P1080278

 

 

03.01.2017

DECEMBRSKO VESELJE PRI SRNAH

V zadnjem mesecu prejšnjega leta se je pri nas dogajalo marsikaj zanimivega. Na povabilo mamice naše varovanke, smo obiskali razstavni salon Jub, v Dolu pri Ljubljani. Prisluhnili smo zgodbi o izgubljeni snežinki, se igrali z barvami in se nasmejali slikarju Bojanu iz risanke. Še v istem tednu smo obiskali knjižnico na Škofljici. Ker smo bili celo leto poslušni in prijateljski, nas je obiskal božiček in to s celo vrečo igrač. Vrtec smo okrasili z novoletno dekoracijo. S striženjem in prepogibanjem hiš smo ga spremenili v mesto ponoči. Ponoči smo se tudi sprehajali po Lavrici in se s svetilkami ter starši odpravili na Orle. Da smo lažje premagovali klančine, smo v dopoldanskem času tistega dne, spekli slastne piškote. V vrtcu smo si ogledali in bili deležni še številnim dogodkom. Obiskali so nas skavti, Glasbena šola Grosuplje, Plesna skupina Frklje, dramska skupina Vrtca Škofljica,..Pripravili smo pogrinjke za slavnostno kosilo, izdelali voščilnice,…in doživeli še marsikaj, kar ni napisano.

nastop-frklje-1 bozicek-4 glasbena-sola-na slavnostno-kosilo

02.12.2016

POTOVANJE PO AFRIKI

Meseca oktober in november sta bila zaznamovana s spoznavanjem Afrike. S pomočjo zemljevida, globusa in marsikatero igro smo se približali črni celini. Ogledali smo si dokumentarni film “Otroci sveta”, kjer smo videli, da imajo afriški otroci čisto posebne igrače. Take igrače, naravni material, smo si priskrbeli tudi mi. Iz igralnice smo pospravili plastične in vanjo prinesli lesene. Iz gozda smo pritovorili različno dolge veje, ilovico, kamne, štore, lubje in še marsikaj drugega. Tudi v gozdu smo si naredili igralnico. Poimenovali smo jo “Gozdni čuk”. V njej smo se zabavali na način, da smo plezali, prenašali veje, si med seboj pomagali, izdelali afriško hišo, iskali zaklade, in še in še. Obiskali sta nas dve umetnici, ga. Teja in Alja, in nam predstavili otroško jogo (Levji kralj) in afriške značilnosti.
Obiskali smo  tudi Slovensko filharmonijo in peki iz pekarne Grosuplje so obiskali nas. Naučili so nas, kako lahko sami spečemo žemljice.

p1070985 p1070978 p1070973 p1070963 p1070946 p1070905 p1070886 p1070847 p1070841 p1070798

07.10.2016

TEDEN OTROKA

Letošnja tema Tedna otroka je bila Svet, v katerem bi rad živel. Preko pogovora, poslušanja drug drugega, so otroci podajali izjave, kaj si želijo za vse otroke sveta oz. kaj jih osrečuje, kdaj so srečni. Njihove misli smo zapisali na njihove pikapolonice, ki so jih zgubali iz papirja. Mobile želja visijo pred našo igralnico. Veliko smo se pogovarjali o prijateljstvu, si pripravili kino in se naučili pesem z omenjeno vsebino. Pred našin vrtec so se lotili urejanja skalnjaka. Ker vemo, da je zdrav duh v zdravem telesu zelo pomemben za naše zdravje, smo na Barju pretekli kros.Ob koncu tedna smo izdelali denar in vrečke, katere smo uporabili za piknik na igrišču. Z denarjem som si kupili kokice, bile so zelo slastne, in jabolka. Žejo, ki smo jo občutili zaradi plesa, smo si pogasili s čajem. Ročne spretnosti in natančnost smo si urili s trenjem mandeljnih lupin. Kljub temu, da je bilo kladivo težko, so naši prsti ostali nepoškodovani.

p1070732 p1070733 p1070741 p1070748 p1070751 p1070759

29.09.2016

PESTER SEPTEMBER PRI SRNICAH

September ni znan samo po uvajalnem obdobju, ampak tudi po njegovemu pestrem dogajanju. V tem šolskem letu  se nam je pridružilo 6 novih prijateljev. Poleg medsebojnemu spoznavanju smo se posvetili marsikateri igri….Pokazali smo svojo ustvarjalnost in okrasili igralnico, naklonjenost do svojih prijateljev smo pokazali s plesom, spoznavali, in še vedno se, smo se z letnimi časi, vremenskimi stanji, zemljevidom, globusom,…Predstavljene so nam bile nadstandardne dejavnosti, nad katerimi smo pokazali navdušenje. Ker pa nam je bilo naklonjeno tudi vreme, smo izpeljali letošnji prvi jesenski izlet na Sv. Ano. Pot z avtobusom je bila polna adrenalina, pot na hrib, pa za našo kondicijo, mala mal’ca.

p1070607 p1070674 p1070606 p1070712 p1070704 p1070713 p1070632 p1070707 p1070724 p1070725 p1070729