Škratki
Ker nam je igralnica v Cekinčku postala tesna, pa tudi nekaj novih prijateljev smo dobili, smo svoj prostor za šol.l. 2017/2018 našli v igralnici Škratki. Skupaj se bo tako letos igralo 11 dečkov in 8 deklic. Za otroke bomo skrbele Maja, Sara in Nastja.
27.02.2018

Zima, zima bela …

V času pustovanja, ko smo preganjali zimo s skupnim obhodom Lavrice, smo dočakali tudi večje pošiljke snega. Igrali smo se s slamicami in ustvarjali snežinke s razpihovanjem barve. Na podlago smo tudi umestili snežaka/e, ki smo jih poprej izdelali iz snega. Kuharice so nam dobrodušno odstopile pripomočke, ki so postali oči, nos…

Veliko časa smo preživeli na snegu in ga spoznavali na različne načine. Spoznavali smo stopinje v snegu, ki pa niso bile vedno le naše (ugotavljali smo, da se tam igrajo tudi zajčki, mogoče srne in zagotovo ptički). Obiskali smo tudi jaso pred gozdno igralnico, ki je bila ravno pravšnja za zimske vragolije na snegu. S seboj smo vedno vzeli tudi bobe.

Z vsemi skupinami enote smo otvorili OI. Spoznali smo simbole, značilne za te OI in izdelali veeeelikooo zastavo z olimpijskimi krogi. Spoznali smo tudi slovensko zastavo in himno ter bonton, kako jo poslušamo. Ob zaključku pa smo se še zadnjič pomerili s sosednjo skupino v nekaterih disciplinah, ki smo jih spoznali tekom OI. Tako so se otroci preizkusili v curlingu, skeletonu, biatlonu, slalomu in skokih. Ker smo bili vsi uspešni smo naše OI zaključili z medaljo. Bravo mi vsi!

Sodelovali pa smo tudi v natečaju Modro srce. Za ta namen smo okrasili srce z napihljivo barvo. Prav vsak je unikat.

18.01.2018

Decembrski živ žav

Decembra se je v skupini dogajalo marsikaj. Na nivoju enote smo se dogovorili o skupnih dejavnostih, ki smo jih izvajali v predprazničnem času. Tako smo se spoznali s prvimi koraki šivanja, ko smo šivali voščilnice.
Vsak dan nas je s pismom presenetil naš škratek, ki se je odpravil k dobremu možu, da mu pomaga obdariti otroke. Ker mu je bilo tam zelo všeč, še posebej je bil navdušen nad božičkovo kuhinjo, je tudi sam sklenil, da se bo odpravil na pot k družinam, kjer bo zbiral različne recepte.
Ogledali smo si dramatizacijo Mojca Pokrajculja, ki so jo v vrtcu zaigrale strokovne delavke, na srečanju s starši pa so se izkazali tudi starši, ki so zgodbo ravno tako uspešno zaigrali svojim otrokom ter njihovim vrstnikom.
Igralnico smo si praznično okrasili – za izdelovanje kristalov smo vrvice zavezovali, potiskali smo prtičke, s katerimi smo si praznično okrasili mize ter posejali žito. Zanj smo morali ustrezno skrbeti, da je vzklilo, pred prazniki pa so ga otroci odnesli domov.
Obiskal nas je tudi Božiček in nas razveselil z novimi igračami. Okrasili pa smo si tudi gozdno igralnico in postavili novoletno drevo.
Skupaj s sosednjo skupino smo si na velikem platnu ogledali risani film s praznično vsebino. Obiskali so nas skavti, glasbena šola pa tudi glasbenika s tolkali.


21.11.2017

Bilo je nekoč… srečanje s starimi starši

Z vabilom, ki so ga otroci sami okrasili, smo v vrtec povabili babice in dedke. Za presenečenje smo jim zapeli pesmi, ki so jih prepevali v mladosti. Da je bilo slajše, smo spekli piškote in jim podarili glinene srčke.

Ko smo se posladkali tako in drugače, smo šivali punčke, zabijali kolesa na lesene kvadre, vrtali…
Vsi smo se prepustili ustvarjalnosti in uživali v malo drugačnem dopoldnevu.

Slovo je bilo res težko, ampak ko smo si ogledali izdelke, se nam je hitro narisal nasmeh na obrazu.

20.11.2017

Čustva, tudi to sem jaz

Daljše obdobje smo nizali dejavnosti na temo čustev. Razvrščali smo sličice, praznovali rojstne dni, izdelali uro naših čustev, kjer nekateri bolj, drugi pa manj redno označujemo svoje počutje v skupini. Tudi nekatere materiale na pladnjih smo prilagodili obravnavani tematiki. Na vidnem mestu smo označili vedenje, ki ga v skupini spodbujamo in tako, katerega v skupini ne podpiramo. Reševanju konfliktov smo dali velik poudarek. Preko slikovnega gradiva pa se tudi učimo, kako ob nastopu konflikta lahko reagiramo. Roke poskušamo držati k sebi, vedno pa nam to še ne uspeva, zato so občasno še vedno prisotni ugrizi in udarci. V sobi smo postavili hišico veselja, ki smo jo okrasili z barvnim papirjem, saj ne vemo natančno, kakšne barve je veselje. Ker naravno okolje dobro vpliva na naše počutje in zdravje se ob hladnejših dneh še vedno radi odpravimo v gozdno igralnico. Tam smo s pomočjo Sare, Maje in Nastje postavili hišico in tunel iz vrbovih vej.

19.11.2017

Drobtinice iz igralnice Škratki

Ku, ku. Še smo tu in ne, nismo zaspali. Skrivali in igrali smo se v naši gozdni igralnici, spoznavali novo igrišče in igralnico, v kateri se počutimo sedaj že čisto domače. Zelo radi opazujemo naravo, kako se spreminja, kakšne plodove nam ponuja in tudi kar tako, ker se v naravi zelo dobro počutimo. Jesen nam je prinesla veliko barv, veselja in dobrot. Iz odpadlega listja smo ustvarili škratke, listje smo z glino pritrjevali na drevesna debla, iz gozdnih plodov smo ustvarili nasmejan obraz, opazovali smo grozdje, ga pokušali, skuhali smo si grozdni sok, risali smo z grozdnimi jagodami….Z novimi vzgojiteljicami se tudi radi igramo, saj imajo mehko in toplo naročje, ko to potrebujemo. Tudi novince smo sprejeli medse in jim lajšali prehod iz domačega naročja. Sara nam rada zaigra pesmice na kitaro in zato še raje pojemo.
Oktobra smo v tednu otroka spoznali tudi sosednjo igralnico in otroke, ki se tam igrajo. Skupaj smo telovadili v telovadnici, skupaj smo trli orehe, ki nam jih je zastavila Bojana, zamenjali smo si igralnici, odšli smo v gozdno igralnico, ki je otroci iz sosednje skupine še niso poznali, zadnji dan pa smo imeli pravi koncert. Dijak Jaka nam je zaigral na harmoniko, mi pa smo ob tem spoznali slovensko narodno glasbo in ob zaigranem zaplesali.