Krtki
Skupina Krtki šteje 14 otrok od tega 11 deklic in 3 dečke. Otroci so že preteklo šolsko leto obiskovali vrtec, zato so se med njimi že stkale prijateljske vezi. Medse so sprejeli tudi deklico, ki se nam je pridružila z novim šolskim letom. Z dobrovoljnimi, radovednimi in razigranimi otroki bova raziskovali ter usvajali nova znanja vzgojiteljici Špela in Sonja.
03.05.2018

PREVOZNA SREDSTVA

Mesec april je minil v znamenju spoznavanja prevoznih sredstev. Ker nam je bilo vreme naklonjeno smo veliko časa preživeli na prostem. Prve sončne dni v mesecu smo izkoristili za raziskovanje travnika in malih živalic, ki živijo na njem. Ogledovali smo si jih z lupami in raziskovalnimi lončki.

 

Preko aplikatov in igrač-avtomobilčkov so otroci spoznavali različna prevozna sredstva, njihovo uporabo ter kje se vozijo. Razvrščali so aplikate prevoznih sredstev v drevesni diagram po vrsti prometa: zračni, cestni in vodni promet. Ugotavljali smo s katerim prevoznim sredstvom otroci prihajajo v vrtec preko razvrščanja otrok na ustrezne slike prevoznih sredstev na tleh.

 

Spoznali so, da se moramo ljudje, ki uporabljamo prevozna sredstva držati določenih prometnih predpisov, ki nam jih na poti narekujejo prometni znaki. Ogledali smo si aplikate posameznih prometnih znakov, se pogovarjali o tem kaj pomenijo in na sprehodu opazovali kje se pojavljajo ter kakšne so oblike (okrogle, pravokotne, trikotne) ter kasneje aplikate prometnih znakov v igralnici tudi prirejali oblikam.

 

Na sprehodu smo si ogledali tudi gradbišče ter ugotovili, da se tudi tam nahajajo različna vozila. V senzorni škatli s peskom so se tudi sami preizkusili v nalaganju peska z bagrom ter v škatli z vodo preizkušali plovnost prevoznih sredstev. Ugotovili so, da avtomobili potonejo, ladje pa plujejo.

 

Gibalno smo se udejstvovali z vožnjo s poganjalci, pripravili smo čisto pravi poligon s prometnimi znaki. Otroci so pokazali veliko mero spretnosti pri vožnji in bili pozorni na prehod za pešče ter stop znak pri katerem so se vestno ustavljali. Navdušeni so bili tudi nad igrico semaforja pri kateri so otroci utrjevali barve semaforja ter se hkrati urili v natančnosti metanja polnjenih barvnih vrečk na barvne kroge semaforja.

 

Preko barvne lokomotive in vagonov iz filca so otroci spoznavali zaporedje ter ga nizali po slikovni predlogi. V aprilu smo praznovali tudi Dan Zemlje zato smo opravili čistilno akcijo v neposredni okolici vrtca ter hkrati spoznavali smetarsko vozilo in ločevanje odpadkov.

Likovno smo se udejstvovali z risanjem z avtomobilčki in tempera barvami ter lepljenjem delov avtomobila iz kolaž papirja. Otroci so poslikali tudi svoje letalo zgibano iz papirja ter ga preizkusili s spuščanjem z bližnjega hribčka.

 

Krtkov nahrbtnik je tudi v tem mesecu pridno potoval od družine do družine ter raziskoval z otroki. Vsak izmed otrok, ki ga je že gostil je v vrtcu pripovedoval o dogodivščinah z njim in predstavil zaklade narave svojim vrstnikom.

30.03.2018

JAZ IN MOJA DRUŽINA

Mesec marec je pri Krtkih minil v znamenju praznovanj rojstnih dni in praznikov. Pogovarjali smo se o družinah. Vsak otrok je prinesel fotografijo svoje družine in ostalih otrokom predstavil svoje družinske člane. Preko aplikatov smo umeščali slike družinskih članov v hišo in se pogovarjali o tem, kje otroci živijo in s kom.

Svoje fotografije družine nam je pokazala tudi študentka iz Španije Marta Garcia Mendez, ki je prišla k nam na obisk. Otroci so si z zanimanjem ogledovali njen album s fotografijami in bili navdušeni nad fotografijami plaže in morja. Z nami je preživela petkovo dopoldne, odšla z nami na sprehod po okolici in nas naučila pesmico Un cocodrilo, ki jo otroci prepevajo še danes.

Spoznavali smo razlike med nami v barvi las in oči. Otroci so v tabelo razvrščali svoje fotografije glede na barvo las.

 

Med družinami je začel potovati tudi krtkov nahrbtnik, s katerim otroci skupaj s starši raziskujejo gozd oz. naravo, nabirajo gozdne zaklade in jih prinesejo v vrtec, kjer o njih pripovedujejo ostalim otrokom.

 

Sneg smo preganjali s petjem pomladnih pesmi in izdelovanjem pomladne dekoracije. Ko se je le-ta stalil smo odšli raziskovat bližnje travnike, si ogledovali cvetlice in se večkrat odpravili na sprehod pozdravit parklja (kovinsko konstrukcijo v vasi v obliki parklja nad katerim so otroci navdušeni).

Prvič smo obiskali tudi Lutkovno gledališče Ljubljana kamor smo si z avtobusom odšli ogledat lutkovno predstavo Mojca Pokrajculja. Ob materinskem dnevu so otroci izdelali darila in z njimi presenetili mamice.

Preizkušali so se v razvrščanju od največjega do najmanjšega ter nizanju zaporedja. S flomastri so barvali kamne in ustvarili velikonočno dekoracijo.

 

Z mokrimi kredami so barvali papirnate pirhe, ki krasijo našo garderobo. Prisluhnili smo zgodbi Zajček Pablo išče jajčka in se tudi sami podali na lov za jajčki.

 

26.02.2018

PUSTNO IN OLIMPIJSKO OBARVAN FEBRUAR

Otroci so ob kulturnem prazniku spoznavali Prešerna, si ogledovali njegove slike ter spremljali dramatizacijo Povodni mož. Ker je bil pesnik poznan tudi kot dr. Fig so se otroci ob malici posladkali s suhimi figami.

 

Ob prepevanju pesmi Hip hura smo se pripravljali na praznovanje pusta. Najprej smo izdelali dekoracijo-klovne. Na pustni torek smo se odpravili v Dom starejših občanov Škofljica, kjer smo stanovalcem zapeli nekaj pesmi in tako odganjali zimo ter popestrili dopoldne tudi starejšim. Po kosilu niso manjkali niti krofi kot se za pustni čas spodobi!

 

Spoznavali in preizkušali smo se v zimskih športih ter si priredili zimske olimpijske igre kar v igralnici! Otroci so bili navdušeni nad kartonskimi smučmi s katerimi so spretno vijugali med stožci. Preizkusili so se tudi v drsanju s krpicami ter ob koncu prejeli medaljo kot športniki na pravih zimskih olimpijskih igrah. Usvajali smo tudi olimpijske simbole ( krogi in ogenj) ter preko njih utrjevali poznavanje barv in likov. Na barvne kartonske tulce so otroci razvrščali barvne obroče ter poimenovali barve. V igralnici so iskali predmete v barvah olimpijskih krogov in jih umeščali na ustrezne barvne kroge. Olimpijske kroge so otroci tudi likovno upodobili z odtiskovanjem kartonskih tulcev.

     

Veliko časa smo preživljali na snegu kjer smo se sankali ter kotalili po hribu, izziv je otrokom predstavljalo premagovanje zasneženega terena na igrišču ter v gozdu. Sneg smo odnesli tudi v igralnico, kjer smo opazovali kaj se z njim zgodi.

31.01.2018

BABICA ZIMA Z BELO KAPO KIMA

V mesecu januarju so otroci skozi tematiko babice Zime spoznavali živali- kaj delajo pozimi, kaj jih ščiti pred mrazom ter jih primerjali z ljudmi in njihovimi zimskimi oblačili ter jih skupaj s poletnimi razvrščali v škatle. Urili so spretnosti pretikanja rokavice, ter se preizkusili v navijanju volne, da bi ustvarili cof, ki so ga spoznali v deklamaciji Kapa.

Otroci so se tudi likovno udestvovali, saj so z odtisom čepaste folije ustvarili zimsko drevo, okrasili rokavičke s tempera barvami, s skupnimi močmi in sodelovanjem so ustvarili snežaka iz odpadnega stiroporja ter sodelovali pri izdelavi dekoracije za igralnico z natikanjem stiropornih krogcev na zobotrebce za snežinko in okraševanjem storžev z volno in kosmatimi kroglicami.

Prepevali smo pesmi Babica Zima, Sneženi mož, Snežak ter Kaj delajo živali pozimi ter spremljali lutkovno predstavo Rokavička in se tudi sami preizkusili v animiranju lutk. Vreme nam je bilo naklonjeno zato smo večino dopoldnevov preživeli na prostem. Večkrat smo se odpravili na daljši sprehod do Zaloga, kjer smo se sprehodili skozi gozd ter iskali rokavičko iz zgodbice Rokavička.

Na poti smo srečali konje pa tudi ”drevesno uho” kateremu smo zašepetali svoje želje. S skiroji in poganjalci smo odšli do bližnjega asfaltiranega igrišča kjer smo vadili spretnosti vožnje po črti in ustvaljanje. Usvajali smo tudi zaporedje oblačenja zimskih oblačil preko papirne lutke, iskali pare rokavic, ter sestavljali rokavice iz dveh in treh delov.

20.12.2017

VESELI DECEMBER

Mesec december je minil v znamenju dobre volje in praznovanja. Otroci so pomagali pri izdelovanju dekoracije igralnice, izdelali so jelenčke, okrasili kape, izdelali voščilnice in še in še. Nobeno dopoldne ni minilo brez glasbe in plesa. Prepevali in rajali smo zimske pesmi (Mi delamo snežaka, Zima, zima bela, Zima je prišla, Riga ringa raja dedek Mraz prihaja, …). Razveselili smo se tudi zapadlega snega in izdelali čisto pravega snežaka. Ogledali smo si dramsko predstavo, ki so nam jo pripravile vzgojiteljice z naslovom Žalostni snežak.

    

V prvem tednu decembra smo posejali božično žito. Otroci so sami polnili lončke z zemljo in potresli semena. Posejano smo pridno zalivali in opazovali rast. Otroci so se vsak dan ob prihodu v vrtec razveselili, ko so videli, kako je zraslo kar so posejali. Nato so lončke odnesli domov, kjer bodo krasili domačo praznično dekoracijo.

 

Za srečanje s starši in Božičkom smo z otroki spekli piškote. Preizkusili smo se v gnetenju testa in tudi valjanju. Najbolj zabavno je bilo izrezovanje testa z modelčki, kar je zahtevalo precej spretnosti. Otroci so tudi temu bili kos in s pomočjo naše gospodinje Andreje, ji nam je pomagala pri nalaganju piškotov v pečico spekli okusne piškote. Nekaj smo jih pojedli že pred srečanjem, vendar nikomur ne povejte!

  

Za okraševanje drevesca v naši gozdni igralnici smo izdelali ledene okraske iz naravnih materialov. Otroci so najprej napolnili modelčke z raznovrstnim naravnim materialom (pesek, semena, koruza, vejice, listje,…). Nato so v modelčke vlili vodo in vse skupaj postavili v zamrzovalnik. Drugi dan smo preverili ali so okraski že zamrznjeni in jih nesli v gozd. Otroci so pri rokovanju z okraski ugotovili, da so mrzli in mokri ter so jim večkrat spolzeli iz rok, zato je okraševanje trajalo dlje časa. Še danes otroci preverjajo ali so okraski še na drevesu in kaj se z njimi dogaja. Ker so narejeni iz naravnega materiala jih lahko pustimo v gozdu, saj bodo semena lahko pojedli ptički, ko se bo led stalil.

 

V zadnjem tednu pred prazniki nas je obiskala babica Zima, ki nam je povedala pravljico in zapela pesmi o živalih. Prinesla nam je snežni puh, da nam bo toplo v dolgih zimskih dneh. Obiskali smo tudi starejše občane v domu na Škofljici ter jim zapeli in zaplesali. Pripravili smo si tudi slavnostno kosilo, saj smo na mize pogrnili prte, prižgali svečke in dodali dekoracijo.

 

VESELE PRAZNIKE VAM ŽELIMO!

30.11.2017

ŽIVALI JESENI

Otroci so v mesecu novembru spoznavali gozdne živali. Prepoznavali so jih na slikah, oponašali njihovo oglašanje, jim v gozdu pripravili brlog iz listja ter opazovali njihove stopinje. Tudi sami so ustvarili svoje odtise stopal in jih primerjali z živalskimi.

Iz plastelina in zobotrebcev so ustvarili ježka. S trganjem kolaž papirja in lepljenjem pa so s skupnim sodelovanjem ustvarili veverico.

Veliko časa smo preživeli v gozdu in naši gozdni igralnici, kjer so otroci našli stol oz. gozdni počivalnik (naslon na poševnem terenu med dvema drevesoma), preizkusili so se v hoji po neravnem terenu ob vrvici s prevezo čez oči, pometali z metlo iz vej, pripravili razstavo najlepših listkov ter se ob tem urili v natikanju ščipalk na vrv.

    

Preizkusili so se tudi v striženju s škarjami s katerimi so oblikovali bodice ježka iz papirnatega krožnika in ga pobarvali z voščenkami. Obnovili smo tudi poznavanje barv ter prirejali barvne bodice ježka enakim barvnim krogom na ježku. Spoznavali in preizkušali smo male glasbene instrumente ter skupaj zapeli in zaigrali pesmico Živali jeseni. Tudi gibalne urice so minile v znamenju gozdnih živali. Igrali smo se igrico Lisica in zajčki z obroči in tamburinom. Zajčki so na zvok tamburina hitro poskakali v svoje brloge (obroče), da jih ne dobi lisica.

  

Tretji petek v novembru obeležujemo kot dan, ko v vrtcu tradicionalno jemo slovenski zajtrk. Gre za zajtrk iz sestavin slovenskega porekla. Ta dan smo mizo prekrili s prtom, saj gre za poseben dogodek. Pogovarjali smo se o nastanku medu in mleka. Za zajtrk smo jedli kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Narava nas je presenetila s prvimi jesenskimi snežinkami. Otroci so ob prihodu v vrtec sami opozorili na to, da zunaj pada sneg. Ves čas so pogledovali skozi okno in opazovali sneženje. Ko je sneg pobelil naše igrišče smo se opravili ven in poskušali narediti snežaka vendar smo kmalu ugotovili, da ga je premalo. Nestrpno pričakujemo novo pošiljko snega!

 

02.11.2017

JESENSKI PLODOVI

V mesecu oktobru so otroci spoznavali jesenske plodove, ki so jih prinesli v vrtec. Plodove smo zbrali v zaboju iz katerega so jih otroci jemali in jih prirejali ustreznim fotografijam. Uporabili so jih tudi pri igri v kuhinji.

  

Z odtisom roke in odtiskovanjem zamaškov so ustvarili jablano. Z barvanjem z voščeno barvico in primernim pritiskom na podlago pa so otroci odkrivali ”skrite listke”.

Spoznali so deklamaciji Jabolko rdeče in Hruška debeluška. Ob sončnem vremenu smo se odpravili na sprehod ali v gozd kjer smo opazovali drevje in barve listov, nabrali pa smo tudi nekaj vej in listov za dekoracijo v igralnici.  Ob obisku gozda so otroci tipali  debla, nabirali listje in ga med seboj primerjali ter opazovali barve, ki se vsak dan spreminjajo.

   

Plodove smo razvrščali tudi po barvah (rumena, rdeča, modra in zelena).

Mesec oktober pa je bil tudi mesec požarne varnosti zato smo v povezavi s projektom Zmagujemo z vrednotami v okviru modula Skrb za sočloveka medse povabili očka, ki je prostovoljni gasilec. Predstavil nam je opremo, ki jo pri svojem delu uporablja, povedal kako pomaga ljudem v primeru požara in nam omogočil preizkusiti opremo. Ob koncu obiska smo se po gasilsko pozdravili in očku zapeli gasilsko pesem.

  

 

02.10.2017

Juhuhu! Spet smo tu!

Šolsko leto smo pogumno začeli v novi igralnici z imenom Krtki. V mesecu septembru smo se navajali in spoznavali z novo igralnico, novimi igračami, novimi vzgojiteljicami in novimi pravili. Spoznavali smo tudi krta kot žival (njegove lastnosti, kje živi, itd.).

Izdelali smo krta iz kartonastih krožnikov. Pobarvali  smo ga s tempera barvo in mu prilepili dele telesa ter krtino. Joj, kako smo uživali!

  

Praznovali smo prvi jesenski dan s plesnim rajanjem. V vrtec so otroci prinesli jesenske plodove. Spoznavali smo buče, koruzo, fižol, krompir, kostanj, gobe, orehe, korenje… Vse naštete jesenske plodove smo si dobro ogledali in jih odnesli na razstavo na hodnik vrtca. Kako smo bili ponosni!