Športna vzgoja

Igra in različne gibalne dejavnosti so sestavni del vzgoje otrok. Pomen gibalne vzgoje je poudarjen tudi v Kurikulu za vrtce. »Potrebi po gibanju in igri sta primarni otrokovi potrebi. Ko otrok začne obvladovati svoje roke, noge in trup, sčasoma začenja čutiti veselje, varnost, ugodje, dobro se počuti, pridobi si samozaupanje.«( Kurikulum za vrtce, 1999 )

V vseh oddelkih skrbimo za gibanje otrok. Otroci enote Lavrica – novi vrtec in enota Lavrica (stari vrtec) se udeležujejo vadbenih ur v telovadnici novega vrtca na Lavrici. Otroci iz enote Škofljica in enote Lanovo izvajajo vadbene ure v športni dvorani OŠ na Škofljici. Vadbena ura poteka pod vodstvom svojih vzgojiteljic. Otroci so polni pričakovanj in zelo navdušeni nad velikim prostorom. Z velikim interesom aktivno sodelujejo pri vseh gibalnih dejavnostih.

Športne minute izvajamo tudi dnevno v oddelkih. Poleg vseh naravnih oblik gibanja si otroci urijo spretnosti, ki od njih zahtevajo več koncentracije, ponavljanj in seveda discipline (prevali, poskoki, plezanje,…). Zelo radi imajo različne igre z žogo (npr. hokej na travi ali asfaltu, metanje žoge na koš,…). Izvajamo tudi elemente Zlatega sončka kot so spretnosti z žogo, kolesarjenje, vožnje s skiroji, teki in pohodi.

Veliko hodimo na sprehode v bližnjo in daljno okolico ter na organizirane pohode v okviru Ciciban planinca, kar je seveda tudi eden od načinov gibanja na prostem.

MALI SONČEK

Vse skupine od tretjega leta naprej so vključene v športni program »Mali sonček«, ki vsebuje različne športne naloge: hoja, tek, rolanje, kolesarjenje… Vse naloge so prilagojene otrokom glede na starost in sposobnosti, ki jih otrok pri določeni starosti zmore.

telovadba-5

Spretnosti z žogo: vodenje in metanje na koš.

Spretnosti z žogo: vodenje in metanje na koš.

Spretnosti z žogo: vodenje in metanje na koš.

Otroci izvajajo poligon na zunanjem igrišču.

Otroci izvajajo poligon na zunanjem igrišču.

Otroci igrajo hokej: "Olimpija - Jesenice"

Otroci igrajo hokej: “Olimpija – Jesenice”

Otroci hodijo s hoduljami.

Otroci hodijo s hoduljami.

Otroci se spuščajo po toboganu.

Otroci se spuščajo po toboganu.